woensdag 16 februari 2011

nog meer sfeerbeelden

































nog enkele sfeerbeelden










Mijn tweede berichtje!

Hey allemaal, hier volgt een verslagje van het voorbije weekend. Je ziet dus dat ik niet elke dag iets kan posten omdat het internet niet zo geweldig werkt. Wij zijn daarbij ook nog met 8 meisjes en we moeten onze tijd verdelen. Want er kan telkens maar 1 iemand op internet. En de dagen zijn hier zo lang, zodat we eigenlijk ook maar weinig tijd overhouden om onze blog bij te houden. We komen pas om 17.15u thuis en dan moeten we beginnen aan het avondeten. Eer we gedaan hebben met koken, eten, afwassen en douchen,… is het al half 9. Om 21u gaan we meestal al slapen omdat we elke morgen om 6u uit moeten. Heel vroeg!   Dus ik hoop dat jullie het begrijpen dat dit niet allemaal zo evident is.

Weekend 12 feb – 13 feb
Vandaag kreeg ik niet veel eten binnen. Door die warmte hier heb ik bijna geen eetlust. Wel niet zo goed. Want dan zal ik wel zwak en mager worden denk ik. Vandaag zijn we naar de winkel geweest, onze inkopen gaan doen. We hebben afgesproken dat we zeker voor 3 dagen eten moeten kopen, want op schooldagen hebben we ’s avonds echt geen tijd meer om te winkelen. Vandaag werkte het internet heel even. Kei blij! Want heb mijn mails kunnen lezen en dat waren er véél! We hebben al een paar keer gebeld met de internetman om ons probleem uit te leggen, maar maandag gaan we er naartoe om het te laten maken. In de namiddag hebben we een strandwandeling gemaakt met Katrien. Katrien introduceerde er ons bij de Kenianen die er spullen verkopen. Zo kunnen wij een goede prijs krijgen als we er langs gaan en worden we ook niet al te veel lastig gevallen. We hebben in die namiddag nog souvenirs gekocht en een gezellig terrasje gedaan op het strand. Daar hebben we heel wat gelachen met het vangen de wespen. We hebben ook aan Katrien mogen vertellen in welke klas we graag wilden staan. Ik heb gekozen voor KG2 omdat ik met die leerkracht al wel een goede band heb.  (KG staat trouwens voor Kindergarten)  Na het terassje hebben elk op een kameel gereden! Echt een hele toffe ervaring! Eigenlijk is het een dromedaris, maar in het Engels noemt iedereen ze kamelen. Katrien heeft foto’s getrokken en er zijn er echt hele mooie bij, met zich op zee, schaduw van de kameel op het strand,…  Deze avond hebben we vis gemaakt met puree. En ook al spaghetti voor morgen. Die vis is de visman bij ons zelfs komen fileren! Wel leuk om te zien, maar dan stinkt het natuurlijk ook zo!  En in het weekend wordt hier niet gepoetst… Daar moeten in het vervolg dus op letten.  Vandaag kruip ik ook vroeg in bed, want ik ben nog moe van gisteren. Die schooldagen zijn echt zwaar. Elke avond doodop. Uitslapen is hier ook moeilijk met die warmte, dus echt veel lang opblijven, zit er niet in. Ik heb wel een windblazer op mijn kamer, maar de meeste wind blijft hangen achter het muskietennet en doet dus niet veel af… Misschien nog maar een kleine bijkopen?   Slaapwel!

Vandaag, zondag, slecht geslapen! Die warmte hier is echt niet te doen! Thuis in de zomer kan ik ook al niet zonder airco (zo hard verwend), dat ik het hier ook niet kan uithouden. Woensdag, op onze vrije dag, ga ik misschien toch eens zien voor een windblazertje. Deze nacht was ik geschrokken! Een kei vieze kakkerlak in de keuken! Bah, ik heb hem gewoon laten zitten. Durfde hem niet bespuiten met “Doom, want dan begint die kei hard rond te lopen, bah…. En dan maar hopen dat die vanzelf weggaat en niet naar onze kamer… Deze morgen heb ik voor het eerst mijne was gedaan! Met de hand natuurlijk!  Witte dingen en washandjes kreeg ik echt wel niet goed proper. Ja want alles ziet hier direct vuil door al het stof.  Hopelijk gaan de vlekken er toch nog uit als ik terug in België ben.  Ik ben echt wel heel lang bezig geweest! 2 u aan een stuk! Toch wel zwaar zo met de hand! Zou hier toch geen wasmachine in de buurt zijn?  Tegen de middag zijn we kleren gaan uitdelen in het dorpje. Lies en Lise hadden vanuit België kleren en schoenen mee voor kleine kinderen. De kinderen uit het dorp waren echt blij. Na een tijdje stond een hele groep kinderen met ouders ronddom ons. Ze werden uiteindelijk zo hebberig dat we alles terug moesten wegsteken. Ze kwamen zo dicht bij ons met hun handen proberen de kleren uit onze handen te trekken. Echt een apart zicht, beetje vervelend, maar wel begrijpbaar vanuit hun standpunt. Ze nemen gewoon wat ze kunnen krijgen, want ze hebben echt heel weinig. Lies en Lise hadden ook enkel meisjeskleren en schoenen bij. Wat wel erg was voor de vele jongens ronddom ons. Daarom keken we of we niet ook bepaalde kleren voor jongens konden dienen.  Eigenlijk kijken ze hier helemaal niet zo naar, als ze maar kleren hebben. Dat vinden zij het belangrijkste. We hadden enkele schoenen en die moesten we natuurlijk wel passen bij verschillende kinderen. Er was zelfs een ouder van een kind dat telkens aandrong om toch nog maar eens te passen en te proberen, hoewel ze eigenlijk toch te klein waren. Zo zie maar dat ouders er toch ook alles aan doen dat hun kinderen het goed hebben. Sommigen laten hun kinderen gewoon wenen zodat wij er toch iets aan zouden geven uit medelijden.  We hebben niet iedereen wat kunnen geven, maar zijn toch blij dat we enkele kinderen nieuwe, mooie kleren en schoenen hebben. In de namiddag ben ik naar het internetcafé gegaan. Dat deed echt deugd! Na een weekje mijn familie en vriend kunnen zien op webcam is echt leuk! Als dat niet zou bestaan, zou ik deze drie maanden niet aankunnen. Daarna zijn we naar het strand gegaan voor een optreden van Kim For Love. Dat is een plaatselijke reggae-zanger. De kindjes van Kebene, het weeshuis, gingen er ook naar toe en eveneens daar ook in de zee zwemmen. Het was een leuke namiddag. Een kindje mocht zelfs op het podium en beroemde landsliedje komen zingen. Ik ken het ook al, want we hebben het al moeten leren voor ik naar Kenia kwam. Het gaat namelijk zo:
Jambo, jambo bwana
Habari gani? Mzuri sana !
Wageni mwakaribiswa
Kenya yetu, Hakuna matata!
Wie wil weten waarover het gaat: je kan het op internet en youtube vinden.
Na het optreden zijn we langs het strand terug naar huis gewandeld. Thuis hebben we soep voor Kebene, het weeshuis, gekookt. Ze vonden de kippensoep erg lekker. (Vlees eten ze hier ook al erg weinig omdat het duur is). Vandaag hadden we ook onze eerste stortbui!  Het regent hier niet veel, maar als het regent, is het erg hard!!!  En mijn was hing nog te drogen! Natuurlijk, als het regent, valt het plots in bakken uit de lucht. Dus de was vlug afhalen ging niet meer. Ik heb hem dus maar laten hangen. En nu maar hopen dat je er morgen niks van op de kleren ziet, want anders is mijn 2 uur zware labeur allemaal voor niks geweest!

Maandag 14 feb
Ziek… Deze nacht niet goed kunnen slapen. Misselijk vandaag. En dan nog eens onze tweede powercut! Miserie! Ben in de voormiddag niet naar school geweest, in bed blijven liggen, in die warmte, zonder windblazer,… Was wel afzien…  Ingrid, vriendin van Katrien en verpleegster, zorgt wel goed voor iedereen hier. Ze heeft me een waterfles gegeven met een zakje oplosmiddel in wat goed zou zijn voor mijn weerstand en terug op krachten te komen. Het ziek zijn komt waarschijnlijk door te weinig te eten én te drinken. Ik moet echt meer drinken, want ik zweet me vaak te pletter hier.  Dus ja, eigen schuld misschien wel.  In de namiddag ben ik terug naar school gegaan. Met mijn nieuwe sjaal rond de benen. Die heb ik op het strand gekocht. Een blauwe met een Keniaanse moeder op die een kind draagt op haar rug. Typisch Afrikaans dus. Op school zullen we nog vaak met sjaals rondlopen, want vrouwen dragen hier allemaal een rok. En ik heb zelf maar 2 rokken bij, en voor de rest allemaal broeken. Het moet ook allemaal tot onder de knie zijn, dus het zullen veel sjaals worden. Op school heeft elke leerling een agenda gekregen. Daarin kunnen we nu dus schrijven wat de kinderen voor huiswerk moeten doen. Met Fatuma, de kleuterleidster van KG2 heb ik nog veel gepraat. Zij is moslim en ook erg geïnteresseerd in de moslimwereld van de België, of we hier moskeeën hebben, en of er moslimkindjes in onze scholen zitten, of we hier ook hoofddoeken dragen….  Wel leuk dat ze zo geïnteresseerds is in België. Om 18u deze avond hadden we terug stroom. Eindelijk! Wel vervelend als de koelkast zo lang afstaat. Internet werkte natuurlijk dan ook niet. Want normaal moet die nu wel gemaakt zijn. Vandaag ook weer vroeg slapen, want deze avond begon ik weer helemaal te trillen. Kei raar want ik had toch net veel suikers op zoals ananas en sprite. Zal wel door het weinige drinken zijn en heb de fles, die Ingrid me had gegven, zelfs nog niet helemaal op. Toch niet zo lekker. Maar alle meisjes zijn hier zo lief en bezorgd. Jessica heeft voor mij een fruitsmaakje in het water gedaan zodat het toch lekkerder was. Hopelijk krijg ik ze morgen toch helemaal leeg dan. Slaapwel!

Dinsdag 15 feb
Vandaag het tweede dagje participeren in de school. Deze week en volgende week moeten we de ‘slow learners’ wat begeleiden, oefeningen in schriften schrijven, verbeteren,… Vandaag was ik wel zeer moe. Misschien nog van het ziek zijn van gisteren. Ik had echt geen fut om in de klas rond te gaan. Liever zitten verbeteren dan. Vandaag heb ik ook een memoryspel geïntroduceerd met letters. Fatuma had mij gevraagd wat we kunnen doen om de kinderen, die niet kunnen slapen, bezig te houden. Een memory kende ze niet. Dus ik heb het haar uitgelegd en ze vond het een leuk idee. Er was materiaal in de school. Een houden plank met gaten in met daarin blauwe doppen. In de plank kun je een blad steken met de memory op. Dus als je de doppen opheft, zie je de letters te voorschijn komen. Leuk, want je kan het zo altijd aanpassen. Niet alle kinderen begrepen het. Het is natuurlijk nog nieuw en willen allemaal experimenteren, dus de meesten zaten gewoon dopjes op te heffen en terug te steken. Het principe snapten ze nog niet. Met een groepje is het wel erg goed gelukt. Zelfs om de kleuters hun beurt te laten afwachten. Dus als we dit meer gaan doen, gaat dit voor hen wel een leuke vernieuwing zijn. Voor hen is dit ook wel leuker, dan gewoon klassikale lesjes te zitten papegaaien. Op het einde van de les heb ik Fatuma nog wat gevraagd over de leerplannen in Kenia en hoe ze lessen voorbereid. Ik heb wat boeken meegekregen om in te kijken. Zo zal ik al een beter zicht krijgen van wat hier van mij verwacht wordt, wat ik precies moet geven,… Want het is hier echt helemaal anders dan in België. De kleuterklas is gewoon al een eerste leerjaar waarin ze leren lezen, schrijven en rekenen. Dat wordt ook wat aanpassen, maar ik ga toch mijn creativiteit gebruiken om de lessen speelser te maken, meer muzisch te werken, en groepen te werken,…. We zullen van elkaar kunnen leren! Daar gaat deze stage dan uiteindelijk ook om.
Deze avond pannenkoeken geten! Lekker!!! Dat was snel klaar! Kei goed, want dan heb ik eindelijk nog eens meer tijd om wat te typen aan mijn blog! Normaal is vandaag ook mijn toer om op internet te gaan, maar natuurlijk valt het internet weer juist uit, nu ik klaar ben met mijn blog! Typisch. Dus het zal voor morgen zijn. Morgen een dagje rust. Ben ik echt blij om, want dat heb je hier echt wel nodig. Je bent echt zo snel moe hier met die lange dagen en de warmte.
Mogen ga ik terug naar het internetcafé! Dan zullen jullie dit kunnen lezen, en hopelijk ook terug met wat meer fotootjes.  En reageer maar! Ben benieuwd wat jullie er van vinden!  Tot morgen!